Karl Schabhüser svoju je vozačku dozvolu dobio u 1950-ima. Čovjek je i dalje dobrog zdravlja i planira da nastavi raditi u svojoj struci. Pogodite koliko je star najstariji vozač kamiona u Njemačkoj.

Karl Schabhüser, njegova porodica i prijatelji zvani “Shabbi”, vozačku dozvolu za osobni automobil, motocikl i kamion stekao je 1951. godine. Tokom karijere vozača prošao je ukupno 7,3 miliona kilometara kamionom. Danas Karl ima 93 godine i upravo je obnovio vozačku dozvolu. U tu svrhu Nijemac je morao pregledati kardiolog, oftalmolog, internista i laringolog. Nitko od liječnika nije vidio kontraindikacije, pa je vozačka dozvola za vozača kamiona obnovljena do 2024. godine. Schabhüser je, dakle, najstarija osoba u Njemačkoj s vozačkom dozvolom kategorije C + E.

Zahvaljujući tome „Shabbi“ može nastaviti pomagati u transportnoj kompaniji kojom upravlja njegova ćerka. Kako kaže 93-godišnjak, osjeća se stvarno slobodno za volanom kamiona teškog 40 tona, piše Westfallen Blatt daily. 

To, međutim, ne znači da čovjek redovno pravi velike udaljenosti kao i prije. Karl je karijeru završio kao vozač prije 3 godine, u dobi od 90 godina. Iako nas Karl uvjerava da još uvijek vozi kao nekada, to čini povremeno. Uglavnom pomaže svojoj kćeri u prostorijama kompanije ili vozi kamione do radionice. 

Neposredno nakon rata, Nijemac je radio zajedno sa suprugom u fabrici i iako su mu plate visoke, muškarac se nije osjećao zadovoljnim svojim radom. “Nisam voleo da radim u zatvorenom prostoru”, kaže on u intervjuu za Westfallen Blatt. Godine 1954., u dobi od 28 godina, odlučio se prijaviti za posao u prijevoznoj kompaniji.  

 „Kada uđete unutra (kamion – redakcija), slobodni ste. Tada šef više nema šta da kaže “, dodaje. 

Iako je prošlo 65 godina od Karlove prve turneje, muškarac i dalje nije u mogućnosti da se razdvoji sa svojim radom kao vozač.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime