Prva njemačka staza za ispitivanje električnih puteva na autocesti A5 u blizini Frankfurta produžit će se za gotovo 7 kilometara, dok će Scania osigurati još 7 kamiona opremljenih pantografom za vožnju elektrificiranom autocestom.

Trenutno su u Njemačkoj u toku tri ispitivanja s elektrificiranim kamionima. U najnovijem proširenju, sedam dodatnih kilometara nadzemnih vodova bit će dodano segmentu autoputa A5 u Hessenu, što će dovesti do dvanaest kilometara u smjeru Darmstadta i pet kilometara prema Frankfurtu.

Ovaj posao treba završiti do kraja 2022. Sa 135.000 vozila dnevno, uključujući 14.000 kamiona, autocesta A5 južno od Frankfurta jedna je od najprometnijih i najzagađenijih dionica ceste u Njemačkoj.

A5 je jedno od tri ispitivanja sa lančanim mrežama koje se provode u Njemačkoj. Krajem 2019. godine otvoren je dodatni segment elektrificirane ceste u blizini Lübecka u Schleswig-Holsteinu (A1), gdje se trenutno testira jedan Scania kamion. Treće suđenje započet će u Baden-Württembergu (B462) 2021. godine. Ukupno će na ove tri probne staze biti u pogonu 22 kamiona.

Scania je ranije isporučila pet hibridnih kamiona R450 opremljenih pantografima za elektrificirani A5.

Kao i kod ovih pet, i sa sedam dodatnih kamiona upravljat će nekoliko različitih kupaca. Tokom ispitivanja, Scania će upravljati održavanjem vozila i prikupljanjem podataka iz test vozila.

Razvijen od strane Siemensa, sistem za elektrifikaciju koji se koristi na ovim cestama omogućava kamionima s pantografom postavljenim na njihov krov da se kreću brzinom do 90 km / h s potpuno električnom snagom. Tada se kamioni mogu vratiti na svoj motor sa unutrašnjim sagorevanjem nakon napuštanja elektrificiranog područja, idealno da se koristi biodizel za veće smanjenje CO2.

Prema nekoliko studija, e-ceste nude benzinsku alternativu koja može značajno smanjiti emisiju CO2. Elektrificirana tehnologija puteva jedan je pristup koji Scania testira kako bi pokrenula prelazak na održivi transportni sistem.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime