Ako se kamioni žele okrenuti na raskrsnici, to može biti opasno za bicikliste i pješake. Jer ako ih vozači kamiona zanemaruju, posljedice su obično loše. Zbog toga će se ubuduće na svim semaforima i na prelazima u Minhenu biti posebna ogledala.

U Minhenu je broj planiranih nivoa na raskrižjima znatno povećan. Ubuduće će, umjesto 100, više od 8000 takvih ogledala osigurati da pješaci i biciklisti mogu sigurno prijeći ulicu. Cilj je opremiti svako od oko 1.100 semafora s njim, rekao je u potpredsjednik parlamentarne skupine SPD-a u gradskom vijeću Christian Vorländer. Ovo čini Minhen prvi grad u državi sa milion stanovnika koji je uveo ovu u državu. Okružni upravni odbor prethodno je jednoglasno glasao za projekat.

Kaže se da ogledala poboljšavaju vidljivost vozača autobusa i kamiona prilikom skretanja. Slepa tačka koja je često nevidljiva sa volana je posebno opasna. Biciklisti i pješaci koji su tamo mogu se previdjeti i pregaziti. Prema ADAC-u , svake godine u prosjeku umire 28 osoba. Prema Vorländeru, oko 1000 ogledala treba odmah postaviti. Slušatelji lokalne radio stanice Radio Gong prikupili su potreban novac za to. Odvisno o raskrsnici, potrebno je između četiri i osam komada.

Kritika: Previše ogledala uzrokuje probleme

Allgemeine Deutsche Fahrrad-Club (ADFC) skeptičan je prema projektu, također zato što su na kamione sada ugrađena dodatna ogledala. “Stvarnost pokazuje da su vozači kamiona često prezauzeti da li su mnoga ogledala, ogledala pogrešno podešena ili čak prekrivena”, kaže se u poruci. „Pravi problem je nepažljivi pokretač .“ ADFC je pozvao da se raskrižja dizajniraju drugačije i da se pomoćni uređaji za skretanje instaliraju u vozilima koja mogu automatski slati signale upozorenja i kočiti. Širom EU-a ta bi tehnička pomagala trebala biti obvezna za nove tipove vozila od 2022., za sve nove kamione i autobuse od 2024. godine.

Ogledala Trixi nazvana su po kćeri njihovog pronalazača – poduzetnika iz Seehausena u Gornjoj Bavarskoj – koju je teretno ozlijedio kamion u prometnoj nesreći 1994.