Mercedes-Benz planira ponovo pokrenuti proizvodnju u svojim tvornicama u Njemačkoj 20. aprila, nakon prekida rada zbog pandemije Covid-19.

Koordinirano ponovno pokretanje proizvodnje provest će se u nekoliko odabranih tvornica. Tako će Mercedes od 20. aprila započeti proizvodnju u fabrikama kamiona, autobusa i komunalnih usluga, ali i u tvornicama motora automobila Njemačke i u tvornicama automobila Sindelfingena i Bremena.

Zbog pandemije koronavirusa, Njemačka je uvela stroge sigurnosne mjere. Oni uključuju zabranu grupa više od dvije osobe u javnim prostorima. Mjere su uvedene početkom marta i postale su strože od 22. marta. Važe do 19. aprila.

Iako Daimer planira da nastavi proizvodnju, kompanija želi zadržati raspored rada najmanje do 30. aprila. Ova mjera utječe na većinu proizvodnje, ali i na funkcije administracije.

Harald Wilhelm, član Upravnog odbora Daimler AG-a zadužen za finansije i kontrolu, nedavno je rekao da se još ne može tačno procijeniti ukupni ekonomski utjecaj pandemije. Zvaničnik je rekao i da je Daimler u dobroj poziciji da izdrži ovu krizu.

Takođe pročitajte: