Odrasli labud može postići brzinu i do 90 km / h, a masa mu se približava 10 kilometara. Dakle, kada je ptica brza udarila u kabinu kamiona, vozač je bio bukvalno nekoliko centimetara od smrti.

Sve se dogodilo juče, u ranim popodnevnim satima, na holandskoj autocesti A28. Volvo FH vozio se područjem Beilena kada se labud zabio u vjetrobransko staklo, proletio pored vozačevog sjedala i udario u zadnji zid spavaće sobe, srušivši se mrtav na krevet.

Kamion je u svemu tome teško oštećen. Ptica je u čaši napravila rupu dugu nekoliko desetina centimetara, a veliki fragment štitnika za sunce bio je odlomljen. Srećom, međutim, vozač nije direktno pogođen, izbjegao je povrede i uspio se sigurno zaustaviti u traci za nuždu.

Nakon zaustavljanja, vozač je očito nazvao hitne službe, a oni su izvadili mrtvog labuda iz kabine. Usput, želio bih dodati da to nije bio prvi takav događaj na holandskim cestama. Prije su se slični incidenti dogodili s patkama ili guskama, uključujući i udaranje u vjetrobransko staklo kamiona.