U Belgiji je izrečena rekordna kazna zbog pomaganja u krijumčarenju ilegalnih imigranata. Glavni osuđenik je 26-godišnji Iračanin koji organizira čitav projekt. Sada će provesti do 10 godina u zatvoru i prijeti mu milionska kazna.

Metode djelovanja krijumčara u početku su mogle izgledati iznenađujuće. Pomogli su doći do Velike Britanije, ali prvi dio cijele operacije kretao se od francuske obale do belgijsko-holandske granice. Glavni fokus bio je na ilegalnim imigrantima koji su već stigli do Dunkirka, ali tamo nisu mogli provaliti u kamione zbog poboljšane sigurnosti.

Stoga su posebno modificirani kombiji poslani u Dunkirk, koji je pokupio oko 20 imigranata i prevezao ih na parkirališta na belgijskoj autocesti E34. Zanimljivo je da su svi automobili trebali imati posebnu modifikaciju, u obliku skrivenog prolaza između kabine i prtljažnika. Dakle, ako je vozač bio u policijskoj patroli, trebao je stati leđima okrenut policajcima i otići u teretni prostor, stapajući se sa grupom krijumčarenih ljudi. A budući da su vozači takođe bili sa Bliskog istoka, to je bilo moguće.

Kad su imigranti stigli do Belgije, obično su ih smještali u šumu na parkiralištima Vorselaar i Mol, između Antwerpena i holandske granice. Tamo su krijumčari tražili i kamione koji bi najvjerovatnije krenuli prema Velikoj Britaniji. Pod okriljem noći provalili su u svoje kamione i pomogli imigrantima da uđu unutra.

Krijumčari su naplatili 3.000 do 5.000 eura za gore opisanu uslugu. Policija je takođe uspjela dokazati da je između juna i oktobra 2019. grupa opsluživala 234 osobe. Većinu prihoda prikupio je spomenuti irački čelnik, 26-godišnji Rebwar J. Na raspolaganju je imao i devet pomoćnika, iako je većina radila besplatno. Bili su to ljudi koji nisu mogli platiti pomoć u švercu i koji su trebali odraditi buduću službu.

A sada će Rebwar J. platiti svoj ilegalni posao. Belgijanci su mu odlučili izreći novčanu kaznu u iznosu od 12.000. eura za svaku pomoć u švercu. Stoga je ovo pomnoženo sa 234 dokazana slučaja, što je rezultiralo ukupnom kaznom od 2,8 miliona EUR (približno 12,6 miliona PLN!). Pored toga, muškarac je osuđen na 10 godina zatvora, gdje će moći da se upozna sa svojim bivšim pomagačima. Dobili su i kazne zatvora do osam godina.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime