Transportna kompanija sa periferije bavarskog grada Hof platit će nelegalno zapošljavanje vozača. Nosač je prekršio niz socijalnih pravila i bio strogo kažnjen. Uprkos tome, nije ništa naučio i počinio je više krivičnih djela.

Odjel za financijsku kontrolu nezakonitog zapošljavanja pri Generalnoj carini Regensburg primilo je nekoliko zahtjeva za prijevoznika iz Hofa od Hofa. U toku postupka ispostavilo se da prevoznik nije plaćao svoje vozače u skladu sa njemačkim zakonom “O minimalnoj plaći” (MiLoG) , plaćajući im ukupno 64 hiljade eura manje nego što je bilo potrebno.

Pored toga, daljnja istraga carinskih službenika otkrila je da je kompanija tokom 2017. i 2018. godine podnijela lažne zahtjeve ili nije podnijela nikakve prijave Upravi za socijalno osiguranje. Takvo ponašanje omogućilo je poduzetniku da uštedi oko 28 hiljada eura na doprinosima.

Glavna uprava u Regensburgu izrekla je kompaniji novčanu kaznu od oko 204 hiljade eura zbog neispunjavanja zahtjeva o minimalnoj plati. Okružni sud u Hofu zauzvrat je donio presudu kojom je naložio novčanu kaznu od 4.000 eura zbog izbjegavanja doprinosa za socijalno osiguranje.

Ništa nije naučio

Međutim, izrečene novčane kazne nisu mnogo ostavile utisak na poduzetnika. Kada su carinici ubrzo nakon presude htjeli ponovo provjeriti da li kompanija poštuje zakone o zapošljavanju, prijevoznik je odbio suradnju. Kao što služba objašnjava u službenoj izjavi, postoji razlog. Vozači ponovo nisu bili pravilno registrovani kod Uprave za socijalno osiguranje. Ovo kršenje koštalo je prevoznika još 1.500 eura. Pored toga, mora platiti kaznu od 1.500 eura.