44-godišnji vozač kamiona proglašen je krivim za niz prekršaja koji su rezultirali velikom kaznom od 39.500 eura i kaznom od 118.500 eura za njegovog poslodavca.

Prekršaji rumunskog vozača otkriveni su nakon što je prošlog jula u policijskoj stanici autoceste Kirchroth u Njemačkoj provjeren.

Tokom inspekcije, službenici su primijetili da se podaci uzeti s tahografa ne podudaraju s prijeđenim kilometrima i vremenom potrebnim za putovanje. Policija je sumnjala da je kamiondžija sigurno koristio drugu vozačku karticu .

Zahvaljujući kartici za gorivo pronađenoj u kabini kamiona , detektivi su tada uspjeli otkriti gdje je vozač točio gorivo. Na osnovu snimke CCTV-a na austrijskoj benzinskoj pumpi dokazano je da je vozač koji je uhvaćen u Njemačkoj zaista vozio vozilo, a nije bilo drugog vozača – u tahografu je bila samo još jedna kartica.

Inspektori su potom otkrili niz drugih prekršaja vezanih za rad kamiona. Čitava istraga trajala je oko osam mjeseci i završila je visokim novčanim kaznama i za vozača kamiona i za kompaniju za drumski transport koja ga je zaposlila. Vozač kamiona mora platiti 39.500 eura, dok je transportna kompanija kažnjena sa 118.500 eura .