Autocesta A4 u petak je bila potpuno paralizirana. Zbog obilnih snježnih padavina dogodila se čitava serija sudara u kojima su sudjelovali kamioni. U jednom trenutku sudarilo se do devet setova i autocesta se zaustavila u oba smjera.

Kako se tačno dogodilo ovaj sudar? Koliko su se brzo promijenili vremenski uslovi i koliko je snijega bilo na površini? Sve ovo možete vidjeti na video snimku ispod, koji je objavila Generalna uprava za državne ceste i autoceste.

Prve 2 minute video prikazuje ubrzane promjene vremenskih prilika. U stvari, pola sata bilo je dovoljno da ruta bude prekrivena snijegom, a prvi, u početku bezazlen sudar dogodio se u desnoj traci. S druge strane, kada je desna traka bila blokirana, a lijeva traka još uvijek prekrivena snijegom, bila je blizu sljedećih sudara. Otprilike 3 minute možete vidjeti kako se kamioni sudaraju, a vozači ih nisu uspjeli kontrolirati.

Mnogi ljudi će vjerovatno primijetiti da na autocesti nema mašine za posipanje soli. I zapravo, GDDKiA priznaje da vozilo još nije uspjelo proći taj dio autoceste. Objašnjenje je da je plug bio na putu do mjesta događaja, ali da je zapeo u gužvi nastaloj sudarima.