Sedamdesetih godina prošlog stoljeća doslovno je porastao kabina za kamione. Karoserije su postavljane sve više i više, smanjujući tako glomazne tunele motora. Tu su bile i prve tvorničke nadmorske visine, koje su smatrane odličnim načinom za povećanje prostora za razonodu. Dizajneri su u svemu tome vidjeli veliki potencijal i počeli su ga kombinirati s potpuno novim sustavima. Tako je nastao MAN X90, prototip kamiona iz 1979. godine.

Kako su se kabine penjale prema gore, dizajneri MAN-a vidjeli su mjesto za modularni sistem. Čitavo tijelo trebalo je da se sastoji od do tri različita modula, jednostavno postavljena jedan na drugi. Ovisno o potrebama, ovi se moduli mogu zamijeniti ili rastaviti, prilagođavajući kamion, na primjer, potpuno drugom poslu.

Iz očiglednih razloga, donja jedinica vozila uvijek mora biti kompletna šasija. Kao i u kasnijem Renault Magnumu, imao je svoje neovisno kućište, bez preklapanja elemenata kabine. Sama kabina je drugi modul, takođe neovisan i stoga se lako može ukloniti. Takođe je bio element vrlo ujednačenih oblika, pogodujući unutrašnjoj prostranosti. A istovremeno je to bila kratka i niska kabina, bez ikakvih elemenata za odmor.

Ako bi nekome trebalo takvo mjesto za odmor, treći modul, u obliku krovne kabine za spavanje, nosio bi se na put. Imao je potpuno isti oblik kao kabina i bio je postavljen na njen krov. Bila je to i potpuno neovisna spavaća soba, tako da se mogla lako rastaviti. Dakle, ako bi se ovaj kamion vratio na kraće rute, spavaća soba bi se mogla ukloniti i, na primjer, na krov drugog modela.

Zanimljivo je da se pokazalo da je prototip brz i lak za implementaciju, a istovremeno je izgledao spreman za serijsku implementaciju. Proces pripreme kompletne kabine, sa svim modulima, trajao je oko četiri mjeseca. Šasija i pogon su prilagođeni serijski proizvedenom MAN F8, tačnije verziji 19.280.

MAN F8:

MAN F90:

MAN je sve ovo predstavio na sajmu aplikacija u Frankfurtu u jesen 1979. Tada je izazvao veliko zanimanje, ali nikada nije pušten u masovnu proizvodnju. Kada je 7 godina kasnije predstavljen novi model ove marke, koji je nosio oznaku F90, imao je tijelo s potpuno normalnim izgledom. Tamo je spavaća soba bila integrirana s kabinom, kabina se djelomično preklapala s podvozjem, a svi podignuti dijelovi krova nije bilo lako ukloniti.

Međutim, slična ideja implementirana je u Renault AE / Magnum, tačno 10 godina nakon predstavljanja prototipa MAN. Renaultova šasija je imala i potpuno neovisno kućište, a na nju je postavljena “kutijasta” kabina. S druge strane, je li X90 bio izravna inspiracija za Francuze, ili je možda samo potvrdio ispravnost posla koji su već obavili?

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime