Njemačko savezno ministarstvo prometa i digitalne infrastrukture (BMVI) pozvalo se na kontroverznu zabranu upotrebe CB radija, koja je trebala primjenjivati ​​od 1. jula. BMVI je preporučio državama da produže prijelazni period za ovo zakonodavstvo.

U oktobru 2017. u Njemačkoj su stupile na snagu stroge odredbe Zakona o cestovnom prometu kojima su uvedene, između ostalog, zabrana korištenja telefona, pametnih telefona, pametnih satova, mp3 playera, tableta, prijenosnih računala, diktafona itd. Tokom vožnje. Zakon dopušta samo beskontaktni rad gore navedenih uređaja. Amandman je također obuhvatio CB radio, ali je tada uspostavljeno prijelazno razdoblje do 1. jula 2020. zbog nedostatka odgovarajućih tehničkih rješenja. Za kršenje zabrane predviđena je novčana kazna od 100 do 200 evra.

Kraj prelaznog razdoblja se brzo približava, a CB radio sklopovi bez ruku još uvijek nisu dostupni. Nakon mnogih žalbi iz industrije, uključujući molbe kamiondžija i intervencije Saveznog udruženja za teški transport (BSK) i Savezne asocijacije za cestovni transport, logistiku i upotrebu (BGL), njemačko Ministarstvo prometa obratilo se državama da produže prijelaz razdoblje i suzdržati se od razmatranja zabrane do 31. januara 2021. godine. 

BMVI objašnjava da je kriza izazvana pandemijom coronavirusa odgodila proizvodnju uređaja koji bi omogućili legalnu upotrebu CB radija.

Ministarstvo istodobno naglašava da odluku o poštivanju preporuke imaju države. 

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime