Prije nekoliko godina, projekat ovog tipa stvoren je i u Sovjetskom Savezu, zasnovan na GAZ-u 63. Prije godina, u Poljskoj je stvoren potpuno funkcionalan model ovog vozila, napravljen od … Lego kockica.

Sada su, međutim, tvorci takvih vozila otišli korak dalje. Kombinirali su ne samo kotače sa gusjenicama, već i motor sa unutrašnjim sagorijevanjem sa električnim motorom. Rezultat je hibridni kamion sa dva pogonska sistema koji ima jedinstvene terenske karakteristike i iznenađujuće je ekološki. I kako tvrdi korisnik ovog vozila, to je prva konfiguracija ovog tipa u svijetu.

Osnova ovdje je Volvo FMX s tvorničkim pogonom 4 × 4 i 11-litarskim motorom od 330 KS. Automobil također ima značajan međuosovinski razmak od 5,1 metara, a cjelokupni prostor između kotača je oslobođen. Spremnik za gorivo i baterije premješteni su na stražnji prevjes, spremnik AdBlue pojavio se iza kabine, a na slobodni prostor postavljene su dvije gusjenice koje mogu podići cijeli kamion.

U dosadašnjim projektima ovog tipa, gusjenice je pokretao motor s unutrašnjim sagorijevanjem. Međutim, ovde je korišćen dodatni motor, namenjen samo za ovu terensku vožnju. Riječ je o električnom motoru s baterijama koje omogućuju 9 sati vožnje pri malim brzinama. Kao rezultat toga, dizel će se morati koristiti samo kada putujete na posao, štedeći ga od rada u nepovoljnim uvjetima i štedeći 50 litara dizela dnevno.

Kome treba? Holandska kompanija BAM Infra Nederland postavila je istraživačko tijelo na ovu šasiju za izradu malih bušotina u zemlji. Tvrtka također mora imati značajne potrebe u tom pogledu, jer je već naručila još jedan primjerak istog kamiona početkom 2020. godine.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime