Vremena se definitivno menjaju i električni automobili postaju deo svakodnevnog života. Činilo se da bi teretni kamioni mogli da se odupru trendu, ali od kada je Tesla najavio svoj proizvod u ovoj kategoriji ostali proizvođači su morali da se uključe u igru.

Američkog giganta je nedavno nadmašio jedan drugi domaći gigant, doduše u rukama Nemačke firme Daimler Truck. Reč je o modelu Cascadia za koji proizvođač Freightliner kaže da je najprodavaniji kamion sa 18 točkova “preko bare”.

Ponosni vlasnici novog modela eCascadia su postale dve velike i poznate firme. Jedna od njih, Team Penske, poseduje trkačke timove u raznim šampionatima, a takođe se bavi i iznajmljivanjem kamiona. U ovom slučaju, kamioni će biti korišćeni za dnevne isporuke robe u saveznoj državi Kaliforniji. Onaj drugi kupac, NFL, je zvanična organizacija američke fudbalske lige i koristiće eCascadiju za prevoz televizijske opreme.

U potpisanom ugovoru sa kupcima, oni su dužni da svoje utiske prenesu Freightlineru, koji će ih koristiti u razvoju budućih električnih modela. Kompanija takođe planira da proizvodi i manji model eM2, a među kupcima se opet nalazi Penske.

Ovim potezom Daimler je još jednom potvrdio svoju dominaciju na polju električnih proizvoda pošto na ulicama već ima preko 100 različitih kamiona i autobusa širom sveta. Proizvođač trenutno testira i samovozeće kamione, a plan je da se oni pojave na ulicama već naredne godine.