Bio je petak, 15 sati, pa na cestama nije nedostajalo prometa. U međuvremenu, 48-godišnji poljski vozač kamiona napravio je svoj “miting” na krivudavim i uskim rutama sjeverne Češke. Muškarac je imao oko 3 promila izdahnutog zraka i nije mogao voziti u jednoj traci.

Na putu br. 37, u blizini sela Stržanov, Renault Gamy T skrenuo je u suprotnu traku i ogledala su se sudarila sa drugim kamionom. Nekoliko trenutaka kasnije, vozač je ponovo napustio svoju traku, ovaj put srećom skrenuvši udesno. Kamion je pao u jarak, udario u mekano tlo i na kraju se zaustavio.

Kada je policija stigla, ispostavilo se da je vozač bio potpuno pijan. Prvi alkotest pokazao je 3,08 promila, sljedeća dva – 2,84 i 2,90. Štaviše, muškarac je priznao da je vozio ovim putem već duže vrijeme. Već u ovoj državi u Češku je trebao ući iz Poljske, preko granice u Kudówu, a odredište mu je bilo Brno.

Srećom niko nije povrijeđen. Tako je završilo s materijalnim gubicima, uključujući polomljena ogledala u hit setu i ozbiljniju štetu na samom Renaultu. Ukupna vrijednost ove štete trebala je doseći 155 hiljada. Češke krune, ili 5.600€.

A budući da se incident dogodio 16. oktobra, u međuvremenu je vozač imao vremena da mu se sudi, a rezultati ovog postupka otišli su u medije. Kao kaznu za krajnju neodgovornost, češki sud odlučio je zabraniti čovjeku ulazak u zemlju na pet godina. Vozačka dozvola je takođe oduzeta uz petogodišnju zabranu vožnje.