Dve holandske transportne kompanije testiraju efikasnost sistema „zelenog svjetla“ za kamione. Zahvaljujući posebnoj tehnologiji povezivanja kamiona sa semaforima, vozači više ne moraju čekati na semaforima. Prednosti su smanjena potrošnja i emisije.

Od početka prošle godine dve holandske kompanije, Vos Transport i Gist Nederland, testiraju novu tehnologiju čiji je cilj poboljšati saobraćaj kamiona. U srcu tehnologije „zelenog svjetla“ za teretna vozila je inteligentni iVRI sistem.

Vos Transport koristi pet takvih objekata na području Deventer, gdje je i sjedište. U pet raskrižja opremljenih iVRI kamionima Vos praktično ne treba čekati zelenu svjetlo, jer su kamioni sinkronizirani sa semaforima.

U bliskoj budućnosti kompanija želi opremiti ostalih 55 semafora u regiji iVRI inteligentnim instalacijama. Ako bi 250 kamiona u floti svakog dana izbjeglo dva semafora, sistem bi mogao uštedjeti skoro 200.000 eura godišnje. Takođe, Vosova emisija CO2 bi bila manja za 344,5 tona.

Uštede bi bile još veće ako uzmete u obzir 500 kamiona, 5 semafora dnevno i 262 radnih dana u godini. U ovom slučaju, iznos koji je uštedio sistem “zelenog talasa” bio bi 973.000 eura. I emisija CO2 pala bi za 1722 tone.

Slične testove provela je i transportna kompanija Gist Nederland u Bleiswijku, u gradu na jugu Holandije. Prema Gistu, iVRI sistem smanjuje potrošnju goriva za 6,1%. Vozači također smanjuju broj kočenja za 16,2%, što znači manje trošenje kočionih pločica i guma.