Sporna zabrana odnosi se u Njemačkoj od 1. jula ove godine. Upotreba CB radija bez automobilskog kompleta za upotrebu bez upotrebe ruku, koja drži mikrofon u ruci, više neće biti dozvoljena. Njemačka želi uvesti ovo zakonodavstvo kako bi povećala razinu sigurnosti. Kako se ispostavilo, moguće je da se zabrana odgodi ili promijeni. 

Federalno udruženje za teški prijevoz (BSK) u pismu je obavijestilo svoje članove da organizacija vidi potrebu za djelovanjem s obzirom na predviđene poteškoće koje proizlaze iz planirane zabrane. BSK želi dozvolu za upotrebu CB radija, pod uslovom da vozač vozi sam i putnik ne može da mu pomogne. 

Oni opravdavaju takav izuzetak činjenicom da na tržištu nema dovoljno tehničkih rješenja – za CB radio ne postoje kompleti za telefoniranje bez uporabe ruku. O tome bi trebale odlučiti pojedine savezne države najkasnije do 30. juna 2020. godine.

BSK također naglašava da je problem poznat saveznim državama, a prema toj organizaciji, njihove vlasti pokazale su želju za pronalaženjem pragmatičnog rješenja. 

O daljnjim detaljima ćemo vas pratiti. 

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime