Vlasnik marke Iveco ponovo pregovara o prodaji proizvođača kamiona s kineskom FAW grupom. U prethodnom krugu, Kinezi su ponudili 3 milijarde eura za talijansku marku.

Nakon pauze od nekoliko mjeseci, CNH Industrial Group vratio se pregovorima s najvećom kineskom automobilskom grupom FAW o  prodaji marke Iveco , prenosi Reuters.

Glasnogovornik CNH Industrial Group potvrdio je agenciji da su se obje strane vratile da nastave pregovore, ali nije iznio detalje.

Još nismo postigli nikakav dogovor o opsegu i prirodi suradnje ”, rekao je glasnogovornik. Dodao je da će sve informacije biti objavljene “u pravo vrijeme”.

Prethodni pregovori prekinuti su krajem septembra 2020. godine. Vlasnici Iveca tada su odbili 3 milijarde eura koje je ponudila kineska grupa, tvrdeći da to ne odražava vrijednost marke.

Preuzimanje Iveca značilo bi pristup tržištu kamiona za Kineze, posebno u Evropi, ali i u Australiji i Južnoj Americi. A talijanski brend stekao bi snažnog partnera s jakim pozicijama u Aziji (ali i u  Rusiji  i Južnoafričkoj Republici), koja ima ogromnu financijsku imovinu. Štaviše, FAW već ima veze u Italiji. Kamion FAW J7, koji je proizvela kineska kompanija, dizajniran je u Italiji.

U 2019. godini CNH grupa najavila je namjeru da podijeli svoja motorna sredstva i proda svoja  odjeljenja za proizvodnju kamiona  i autobusa te proizvodnju motora.

Prema informacijama do kojih je došla novinska agencija reuters, krajem prošle godine CNH je pregovarao s drugom kineskom kompanijom o prodaji Iveca, konglomerata Shandong Heavy Industry Group. Jedan izvor tvrdio je da je Shandong ponudio 3,5 milijardi eura, ali je FAW, koji se vratio pregovorima, licitirao.

Marka Iveco krenula je od druge talijanske marke kamiona, Fiata. Obje marke usko surađuju.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime