Istraživanje između 1.800 vozača kamiona, koje su proveli holandski dokumentarni program De Monitor i sindikati FNV i CNV, otkrili su da je gotovo polovina ispitanika prekršila ostala pravila, dok 8% priznaje da je radilo sa tahografima.

U anketi su vozači kamiona pitani i zašto krše propise. 45% anketiranih vozača reklo je da je to zbog gustog rasporeda i pritiska. 34% je reklo da kršenje pravila uzrokuju zahtjevni kupci koji rade u vremenskim intervalima, ali onda natjeraju vozače da nepotrebno dugo čekaju. Nepredviđene okolnosti, uključujući gužve u prometu, još su jedan razlog 31% ispitanika.

Istraživanje je također otkrilo da 8% ispitanika radi u kompaniji koja manipulira tahografima. U polovini ovih slučajeva vozačeva kartica koja se ubaci u tahograf zamijeni se za karticu drugog vozača kamiona ili se put nastavlja bez kartice.

U dokumentarcu koji je sinoć prikazan na holandskoj televiziji, anonimni vozač objasnio je kako neke kompanije pokušavaju zaobići propise:

Kad dostignemo maksimalan broj sati vožnje, možemo dobiti drugu karticu i staviti je u brzinomjer, a zatim voziti još šest sati. Na ispisu izgleda kao da je neko drugi vozio kamion.

Pored toga, polovina anketiranih vozača kamiona kaže da nikada nisu bili podvrgnuti provjeri na cesti od strane Inspekcije za zaštitu okoliša i transporta (ILT) u Holandiji, koja provodi zakon o vremenu vožnje i odmora.

Transport en Logistiek Nederland (holandska uprava za transport i logistiku) komentirala je istraživanje na takav način da se rezultati ankete ne uklapaju u industriju koja sigurnost i zdrave radne uvjete smatra važnima:

Važna je efikasna kontrola inspekcije za zaštitu okoliša i transporta. Pored toga, transportne kompanije, njihovi kupci i njihovi vozači odgovorni su za organizaciju posla kako bi se mogao pravilno obaviti. Tada će postojati jednaki uvjeti za sve prijevoznike. Uske marže profita, previše optimistična obećanja o rokovima isporuke i preusko planiranje nikada ne bi trebali biti razlog da vozač ne može odmarati.

Pored toga, Transport en Logistiek Nederland tvrdi da je potrebna veća jasnoća da bi se moglo poduzeti ciljana akcija, na primjer o ozbiljnosti kršenja i mjeri u kojoj postoji mnogo kršenja pravila.