Turski proizvođač kamiona Ford Trucks predstavio je utorak specijalno izdanje F-MAX Blackline, proizvedeno u ograničenoj seriji od samo 250 jedinica. Još jedna novost je verzija F-MAX L, s dometom do 5.000 km.

Ford F-MAX , nagrađivani model Kamion godine 2019 , odvaja se od čisto tačne strane i čini prve korake ka lojalnosti navijača. Model će prvi put biti dostupan u posebnoj dizajnerskoj verziji, namijenjenoj kupcima koji žele veći prestiž.

Ford F-MAX Blackline dolazi sa crnim sportskim prugama s plavim obrisima, LED farovima s crnom pozadinom, felgama i crnim poklopcima ogledala. A unutrašnjošću dominira crna boja prisutna na presvlakama i ormarima iznad vjetrobranskog stakla ili ispod donjeg kreveta. Najupečatljiviji detalji su presvučena kožom sjedišta i volan, oba s plavim šavovima i sportski detalji.

F-MAX L, sa povećanim međuosovinskim rastojanjem

Još jedna novost je verzija F-MAX L, sa povećanim međuosovinskim rastojanjem sa 3.600 mm na 3.750 mm. Tako na šasiju mogu stati dizel rezervoari ukupnog kapaciteta 1.350 litara, 300 litara više od standardne verzije. Operativni domet se takođe povećao i dostigao je 5.000 kilometara. Verzija F-MAX L prodavat će se od 2021. godine sa stražnjim zračnim ovjesom s dva jastuka, a od 2022. godine s 4 jastuka.

Način rada “Eco +”

Takođe, od ove godine F-Max kamioni će imati režim vožnje “Eco +”, koji obećava smanjenje potrošnje i do 5%. Režim može aktivirati upravnik voznog parka iz kabine i iz aplikacije My Ford Trucks. Način Eco + zasnovan je na sistemu Max Cruise sa funkcijom Eco Roll, na zaustavljanju motora nakon 5 minuta praznog hoda ili na deaktiviranju funkcije “kick down”.

Plus upravljivost za urbane modele

Asortiman drumskih vozila Ford Trucks takođe predlaže nove funkcije 2021. godine. Posebno za urbane primene, biće dostupan 9-stepeni automatski menjač ZF Ecotronic, povezan sa motorom od 330 ks.

Takođe, modeli 6 × 2 sada su dostupni sa stražnjom osovinom upravljača, što smanjuje prečnik upravljanja za 9%. Funkcija će u početku biti dostupna na vozilima s motorom od 9 litara, a od 2022. godine na onima s motorima od 13 litara.