Europska komisija izrazila je potporu prijedlozima litvanskih prijevoznika u svrhu harmonizacije pravila rada i odlaska vozača kamiona u Europu tijekom divljanja coronavirusa.

Komisija je pozvala zemlje EU da omoguće vozačima kamiona da se što prije odmaraju u kabinama, a ne da karantinski vozači bez ikakvih simptoma koronavirusa ne traže da im daju medicinske potvrde.

Takav odgovor EK primili su litvansko udruženje prijevoznika Linava i Međunarodna organizacija za transport i logistiku (TTLA). Prema riječima zamjenika direktora TTLA-a Liuda Smolska, Litvanci žele da EK „pritisne“ Francusku i posebno druge zemlje.

„Želimo da Komisija izvrši neki pritisak na neke zemlje, poput Francuske, gdje je malo strožiji nadzor nad ostatkom u kabini. Prema njihovim pravilima, sedmični odmor ne treba raditi u kamionu, ali kad postoji virus i želimo izbjeći taj kontakt, situacija je za nas manje zadovoljavajuća “, rekao je on za BNS.

“Naš glavni cilj je da Komisija pojača napore kako bi imala evropske standarde, a ne mora da drugačije gleda na pravila”, dodao je Smolsk.

Prema njegovim riječima, za litvanske prevoznike važno je da bi vozači mogli provesti što više vremena u kabini.

“U nekim se zemljama rekreaciju promatra fleksibilnije, ali svugdje drugačije”, rekao je L. Smolskas.

Također je rekao da je važno na razini EU uskladiti pravila o kretanju vozača, koja su posebno relevantna za vozače u trećim zemljama jer imaju više poteškoća u prelasku granica.

Prema Smolsku, države su već preduzele neke mere kako bi osigurale da se karantena odvija nesmetano. 

“Glavna stvar su pojednostavljene provjere, pojednostavljena dokumentacija, tako da se zdravlje vozača provjerava samo s jedne strane granice, tako da ne postoji uvjet da se dostavi potvrda liječnika da vozač nije dovoljno bolestan da bi dokumente mogao prikazati elektronskim putem” – rekao je L. Smolskas.

Prema litvanskim prijevoznicima, neke zemlje EU su već donijele odluke na nacionalnom nivou, ali mjere će raditi samo ako budu koordinirane širom EU.

EK je već izdala preporuke . Članice EU traže da identificiraju sve tačke na Transeuropskoj prometnoj mreži (TEN-T) gdje se granica može prelaziti zelenim koridorima, a vozila koja prolaze kroz njih bit će podvrgnuta pojednostavljenim provjerama bez napuštanja automobila.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime