Nakon Europskog parlamenta, Vijeće ministara sada je također potvrdilo datum početka aerodinamičkih kabina koje su i do 90 centimetara duže. To je 1. septembra 2020. godine.

Kamioni s okruglijim lukom uskoro će se naći na europskim cestama: od 1. septembra 2020. bit će registrirani širom EU. Savjet EU odlučio je da započne „sigurniji i ekološki prihvatljiviji dizajn“ vozačkih kabina.

Odlukom se mijenjaju propisi o najvećoj dozvoljenoj duljini kamiona, tako da će dulja vozila sa zaobljenim kabinama, ali isti prostor za odlaganje biti dozvoljen ranije nego što je prvobitno planirano. Prema važećim propisima EU može biti najviše kabine kamiona od 2.35 metara dužine. U budućnosti bi ih proizvođači mogli produžiti za 80 do 90 centimetara.

Rumunsko predsjedništvo i Europski parlament već su postigli preliminarni dogovor 12. februara 2019. godine. „Ova nova generacija kabina će biti sigurnija, ekonomičnija i udobnija za vozače. Ovo je dobra vest za sve učesnike u saobraćaju – ali i za okolinu “, rekao je rumunski ministar saobraćaja Răzvan Cuc.

Potrošnja goriva trebala bi znatno pasti

Prema Vijeću EU, duži zaobljeni kamion smanjuje slijepe mrlje u vozačkom vidnom polju, tako da se slabiji korisnici na cestama kao što su pješaci i biciklisti mogu bolje vidjeti. Istovremeno bi se smanjio rizik od štete i ozljeda koje bi u slučaju sudara mogli pretrpjeti drugi učesnici u prometu. Komisija EU procjenjuje da bi se to moglo spasiti do 500 života svake godine.

Smanjeni otpor zraka smanjio je i potrošnju goriva za kamione i do deset posto. Niže emisije mogu stoga pomoći u ublažavanju klimatskih promjena. Prema Europskom vijeću, dopuštena duljina namijenjena je samo poboljšanju aerodinamičkih svojstava kabina i ne smije se koristiti za povećanje nosivosti vozila.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime