Smanjenje cijena tehnologije i pojava ograničenih urbanih područja učinit će električna vozila sa baterijama sve popularnijim. Međutim, električni kamioni neće postati jeftiniji od dizela prije 2028. To je rezultat studije koju je ING proveo za holandsko tržište.

Drumski prevoz u Holandiji prolazi kroz drastičnu tranziciju. Od 2025. godine 30 do 40 urbanih područja postat će regije nulte emisije, idealne za električne kamione. Iako će im cijena pasti, za mnoge će firme električni kamioni postati financijski privlačniji tek nakon 2028. Zbog područja bez emisija, očekuje se da će jedan od četiri nova kamiona kupljena 2030. biti električni.

Nakon automobila i autobusa, kamioni su takođe ušli u eru elektrifikacije. Nekoliko europskih proizvođača trenutno testira teške električne kamione s baterijama, a od 2021. ovi će modeli na tržište ući u većem broju.

Uz male marže dobiti u cestovnom prometu, operatori se usredotočuju na ekonomičnost. Trenutno su električni kamioni 3,5 puta skuplji od dizelskih kamiona, a tome se dodaje i trošak infrastrukture za punjenje. S druge strane, troškovi održavanja električnih vozila su mnogo niži. Iako će cijena električnih kamiona značajno pasti, tek će 2028. godine njihova cijena, čak i uz subvencije, postati financijski privlačnija najmanje 60.000 pređenih kilometara godišnje.

Za godišnju kilometražu od 100.000 km električni kamioni će biti jeftiniji od dizelaša 2025. Međutim, teška kilometraža za neka vozila koja se uglavnom koriste na kratkim udaljenostima i sa dometom od 100-200 km sa punim opterećenjem .

Odlučujući faktor mogao bi biti ulazak proizvođača poput Nikole i Tesle na europsko tržište. Američke kompanije mogle bi dovesti do nižih cijena električnih kamiona . U ovom bi slučaju električni kamioni mogli prije postati privlačniji.

Iako će prodaja električnih kamiona isprva biti mala, oni će eksplodirati u narednoj deceniji. Pojava područja sa nultom emisijom povećaće potražnju za električnim kamionima nakon 2025. ING procjenjuje da će u Holandiji do 2030. oko 25% prodanih novih kamiona biti električnih.