Krajem prošle sedmice stranka CDU (Njemačka kršćansko-demokratska unija) predložila je oslobađanje od poreza za zaposlene u prometnoj, zdravstvenoj i maloprodajnoj industriji. Ministar finansija pristao je da oslobodi porez veći od onoga što hrišćanski demokrati traže od vladajuće koalicije.

CDU je predložio oslobađanje bonusa za ključne zaposlenike tokom pandemije. Demokrati su htjeli da porez na iznos bez poreza bude 1000 eura. Primili bi ga, između ostalih vozači kamiona , blagajne u supermarketima i zdravstveni radnici koji svoj posao rade u ovom teškom vremenu za Njemačku i cijelu Evropu.

Njihov poseban trud zaslužuje priznanje “, kazali su članovi Bundestaga iz grupe CDU Baden-Württemberg.

Parlamentarci su htjeli da poslodavci mogu financijski cijeniti takve zaposlenike plaćajući im porez bez poreza za rad u takvim nepovoljnim uvjetima. Bonus koji traži CDU nije mogao biti dio naknade i bit će isplaćen jednom.

Bonus do 1500 eura

Nije trebalo dugo da reagira ministar financija Olaf Scholz.

Mnogi poslodavci su najavili da žele isplatiti bonus zaposlenima. Kao federalni ministar financija izdat ću u ponedjeljak upute da će takav bonus do 1.500 eura biti potpuno oporezovan “, rekao je Scholz u nedjelju za Bild am Sonntag.

Andreas Jung, zamjenik lidera stranke CDU, pozdravio je Scholzovu izjavu.

Dobro što dolazi sada! Svi ljudi koji okreću glavu i održavaju našu zemlju u pokretu zaslužuju naše poštovanje i podršku “, napomenuo je Jung.

Achim Post, zamjenik predsjednika parlamentarne grupe SPD-a, sa svoje strane, poziva što je moguće više poslodavaca da iskoriste ovu priliku.

500+ za vozače, blagajne i medicinske sestre

Vrijedi napomenuti da se zahtjevi njemačkih političara poklapaju sa zahtjevima sindikata. Ujedinjeni sindikat zaposlenih u sektoru usluga (ver.di) apelirao je u petak na poslodavce u sektoru prometa, maloprodaje i zdravstva da svojim zaposlenicima isplaćuju 500 eura mjesečnog dodatka za vrijeme pandemije. Frank Verneke, predsjednik Ver.dija, također je tražio od političara da ovaj iznos izuzmu od poreza.

Zaposleni u sektoru zdravstva, opskrbe i trgovine (…) ovu državu drže za sve nas. Oni su pod velikim stresom, a u nekim slučajevima rizikuju i svoje zdravlje. Poslodavci moraju izraziti svoju zahvalnost zbog toga ”, rekao je Verneke u službenom saopćenju ver.di.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime