Danska vlada je ove sedmice dogovorila nove propise kojim se uvode minimalna plata za strane vozače kamiona.

Vlada i velika većina u Folketingu (danski parlament) složili su se u srijedu da svi vozači koji obavljaju teretni ili putnički prijevoz u Danskoj moraju primiti plaću koja odgovara platama nacionalne industrije cestovnog prometa. To se odnosi i na strane vozače, koji na danskoj teritoriji obavljaju kabotažu, prenosi dansko Ministarstvo rada.

Pored toga, strane transportne kompanije moraju se upisati u poseban registar nakon stupanja na snagu novih propisa. To omogućava danskim vlastima da efikasnije kontrolišu vozače u pogledu nadoknade. Međutim, trenutno nema dostupnih informacija u vrijeme primjene novih pravila. Obaveštavaćemo vas.

Strani prevoznici koji ne registruju kabotažu trpe se novčanom kaznom u iznosu od 10 hiljada DKK. Međutim, ako ček pokazuje da vozač ne prima odgovarajuću platu za kabotažu koja se obavlja u Danskoj, kazna može biti mnogo veća, tj. Najmanje 35.000 danskih kruna.

Sankcije za danske prevoznike ostaju nepromijenjene – priopćilo je Ministarstvo.

Dogovor postignut ove srijede temelji se na preporukama koje su zajednički predložili Dansko udruženje poslodavaca (DA) i glavna sindikalna organizacija (FH). Namijenjen je sprečavanju takozvanog socijalnog dampinga u transportnoj industriji. Cilj je borba protiv kompanija koje imaju poštanske sandučiće sa sjedištem u zemljama Istočne Europe kako bi se smanjili troškovi poslovanja u Danskoj.

Učinak primjene novog zakonodavstva trebalo bi procijeniti dvije godine nakon njegovog stupanja na snagu.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime