Njemački proizvođač automobila Daimler najavio je suradnju sa švedskom kompanijom Volvo za proizvodnju nikal-hidrogen baterija za kamione.

Martin Domas, predsjednik odbora Daimler Truck-a, rekao je da je ukupno 1,2 milijarde dolara Stvaranje kompanije vrijedne Eur obilježiće “vrlo važan korak u procesu poticanja upotrebe kamiona i autobusa na gorivne ćelije”.

“Osnivanjem zajedničkog ulaganja jasno nam je da vjerujemo u budućnost komercijalnih vozila na vodik”, dodao je Martin Lundstedt, izvršni direktor Volvo Group.

Volvo grupa i Daimlerova divizija za teretna vozila izjavili su da će saradnja podijeliti troškove i ubrzati proces integriranja gorivnih ćelija na tržište teških vozila.

“U kontekstu trenutnog gospodarskog pada, saradnja je još potrebnija”, kazale su obje kompanije.

Električni kamioni na vodik

Električni automobili na vodik koji emitiraju samo vodenu paru mogu putovati dalje od električnih vozila do sljedećeg punjenja, a sam proces punjenja goriva je vrlo brz. Međutim, zbog raznih tehnoloških prepreka i nedostatka infrastrukture za dopunu goriva, ova vozila nisu brojna na cestama.

Mnogi se veći proizvođači automobila usredotočili na potpuno električna i hibridna vozila u žurbi da ispune nove stroge ciljeve EU za smanjenje emisije. 

Volvo Group, proizvođač kamiona i autobusa Volvo, i Daimler imaju zajedničkog dioničara, kinesku kompaniju Geely, čiji je vlasnik kineski milijarder Li Shufu. Od 2010. godine, Geely je takođe vlasnik Volvo Cars-a koji nije dio Volvo grupacije.

Takođe pročitajte: