Šta ima s tim DAF-om? Fotografirani kamion stoji ispred izložbenog prostora DAF-a u Bremerhavenu u Njemačkoj i nosi oznake Paccar Leasing. Radi se o Paccarovoj lizing kompaniji, tj. Vlasniku DAF-a. To zauzvrat govori da DAF službeno radi na uvođenju takvih kamera u ponudu.

I to će se zapravo i dogoditi. Njemački zastupnik DAF-a službeno je potvrdio prodaju kamiona bez ogledala. Od jeseni bočne kamere trebaju biti dodatna oprema na XF i CF modelima, dostupne preko ovlaštenih distributera. Kamere i displeji dolazit će od Stoneridge Orlaco, iskusnog proizvođača ove vrste opreme.

Sve će biti montirano na mjestu originalnih tvorničkih ogledala, bez uklanjanja njihovih nosača. U slučaju problema, moći ćete staviti uobičajena ogledala. Takođe se jasno vidi da će kamere dobiti savijene nosače kako bi se zaštitile od oštećenja. Osim toga, Stoneridge Orlaco će također osigurati kamere za zamjenu ogledala iznad prednjih i bočnih stakala. Tako ćete dobiti kamion potpuno lišen bilo kakvih ogledala. Jedino je pitanje koliko će to koštati i hoće li sličan sistem dobiti i interes u Poljskoj?

Ako DAF uvede kamere kao opciju, postat će drugi europski proizvođač koji nudi kamione bez ogledala. Takođe može biti od posebnog značaja na nemačkom tržištu, gde su se Mercedesovi kamion bez ogledala brzo usvojili. U međuvremenu, MAN može ponuditi nešto slično. U Njemačkoj je već viđen model TGS koji se vozi u kamuflaži i testira se sa bočnim kamerama.