Kako bi izašao u susret specifičnim zahtjevima korisnika u građevinskom sektoru, DAF Trucks proširuje ponudu, te uključuje nove konfiguracije pogonskih i pratećih osovina, novu prednju osovinu nosivosti 10 tona, te potpuno novu prateću neupravljivu osovinu nosivosti 7,5 tona.

Nove osovine – DAF razvija i proizvodi vlastite osovine još od 1958. Godine. Zbog toga su te osovine savršeno prilagođene časijama i konfiguracijama u ponudi. Uz već postojeće prednje osovine nosivosti 7,5 i 9 tona, DAF od sada nudi i novu prednju osovinu nosivosti 10 tona, sa paraboličnim oprugama. Ova osovina dostupna je na kamionima serija CF i XF, te sa motorima PACCAR MX-11 ili MX-13.

Nova je i prateća, neupravljiva osovina nosivosti 7,5 tona. Ova osovina ima liveno kućište i donosi veću krutost, te manju masu za 10 kg u odnosu na prethodnu, ali i statičku nosvost veću za 25% (26 tona). Ova osovina dostupna je na kamionim a i tegljačima serije CF.

Osim toga, DAF uvodi i nove konfiguracije u gotovo segmentima, a posebno treba istaći da je dostupno ukupno 10 različitih prenosnih odnosa na stražnjoj osovini (od 3,46:1 do 7,21:1), sa servisnim intervalom od 450.000 km.

Najveća novost, bar po gabaritima i ukupnoj dopuštenoj masi je nodi DAF CF 10×4, ukupne dopuštene mase 49 tona, sa dvije upravljive prednje osovine nosivosti po 10 tona, hidraulički vođenom pusher osovinom i pogonskim tandemom.

DAF CF 480 FAD 10×4
DAF FX 530 FTM 8×4

Još jedna novost je XF FTM 8×4 tegljač sa stražnjim tridemom, sposoban da vuče kompoziciju do 120 tona.

Naravno, DAF je pripremio i nešto lakše kamione i tegljače, serija CF i LF, koji su dostupni sa 2, 3 ili 4 osovine i različitim konfiguracijama i međuosovinskim rastojanjima, prilagođeni različitim potrebama.

Naravno, najlaki u ponudi su kamioni serije LF, posebno primjenljivi za urbane zadatke.

U skladu sa zadacima, u ponudi je i širok izbor pogonskih agregata. To su motori PACCAR MX-11, radne zapremine 10,8 l, PACCAR MX-13, radne zapremine 12,9 litara, koji mogu maksimalni obrtni momenat daju pri manje od 1.000 o/min, a koji dolaze u kombinaciji sa novom generacijom automatiziranih TraXon mjenjača sa 12 i 16 stepeni prenosa.

Naravno, iz ponude nisu izostavljeni ni manji motori, kao PACCAR PX-7 , radne zapremine 6,7 litara sa snagama između 234 i 325 KS, te još manji 4-cilindarski motori PACCAR PX-5 (4,5 l) i PACCAR PX-4 (3,9 l), a koji su dostupni sa manualnim, automatiziranim i automatskim mjenjačima sa 5, 6, 9 ili 12 stepeni prenosa.

U građevinskom sektoru, na kamionima su često nadgradnje koje također trebaju pogon, pa su u ponudi različite varijante PTO (Power Take Off) razdjelnika, od najtežih sa 1.000 Nm obrtnog momenta, do najlakših sa snagom od svega 20 kW.

Sa takvom ponudom, DAF će sasvim sigurno dodatno ojačati svoje zapaženo prisustvo na zahtjevnom evropskom tržištu.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime