Cerada za proizvodnju električne energije? Kamioni sa generatorima napajanja na točkovima? To će biti moguće uskoro.

0

Sve zahvaljujući posebnim fleksibilnim solarnim ćelijama od kojih možete napraviti ceradu. Ovo rješenje će pomoći smanjenju emisije CO2 i potrošnje goriva u kamionima. 

Iako bi izum Fraunhofer instituta iz Njemačke mogao imati mnogo više primjena, iz perspektive transportne industrije najzanimljivije su solarne cerade . Zahvaljujući posebnim fleksibilnim solarnim ćelijama, „zavjese“ popularne u sektoru transporta uskoro će moći proizvoditi električnu energiju. Zbog nove „solarne fotonaponske tkanine“ koja će prikupljati solarnu energiju, cerade će moći snabdijevati kamion potrebnom snagom, primjerice za vrijeme pauze ili za vrijeme utovara ili istovara. 


Kroz različite postupke prevlačenja možemo popraviti solarne ćelije direktno na tehničkim tkaninama “, objašnjava dr. Lars Rebenklau, šef grupe za integraciju sistema na Institutu Fraunhofer. 

Stoga istraživači ne koriste staklo ili silicij kao u slučaju tradicionalnih solarnih modula, već koriste tkaninu kao podlogu. Prilično je komplicirana zbog veličine strojeva u tekstilnim kompanijama. Dodatna poteškoća je činjenica da tkanina mora da izdrži temperaturu od oko 200 stepeni Celzijusa tokom nanošenja. U konačnici, međutim, kako je rekao dr. Rebenklau, naučnici su odlučili koristiti stakloplastike koje ispunjavaju sve ove zahtjeve. 

Već nakon 5 godina na tržištu?

Preliminarni prototip fotonaponske tkanine već je stvoren. Za sada je, međutim, njegova efikasnost od 0,1 do 0,3 posto. Naučnici im predstoje još puno posla, efikasnost tradicionalnih ćelija od silicijuma je između 10 i 20 posto. Ipak, Institut Fraunhofer planira optimizaciju koja će poboljšati njegove rezultate za više od 5 posto. Prema istraživačima, solarna cerada može ući na tržište za oko 5 godina.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime