Bonus od 1.000eura dat će kamiondžijama koji voze za Tysona, velikana za proizvodnju mesa u Sjedinjenim Državama. Druge kompanije za TSL takođe obećavaju dodatnu finansijsku podršku.

Vozački bonus dio je većeg programa financijske podrške zaposlenima, koji je kompanija najavila. Kompanija želi potrošiti ukupno 120 miliona eura na to. Blizu 116.000 ljudi može biti obuhvaćeno programom – ne samo vozači nego i drugi zaposlenici.

Kamiondžije će dva puta dobiti po 500€. Prvo u maju, a druga rata planirana je za jul. Prema businessinsider.com, razlog je jednostavan – Tyson ne može priuštiti da mu ponestane vozača u narednim sedmicama.

Tyson je jedna od najvećih privatnih flota u zemlji, a ima oko 2600 kamiona. Kao najveći američki prerađivač i prodavač piletine, svinjetine i govedine, Tyson ovisi o vozačima kamiona koji će to meso voziti od farmi do skladišta do trgovina prehrambenih proizvoda “, objašnjava portal.

Neki od onih koji su komentarisali Tysonovu ideju nazvali su je „strategijom šargarepe“. Ipak, nema sumnje da je kompanija zbog okolnosti morala ići na nekakav program podrške vozačima. Danas su Sjedinjene Države jedno od najteže pogođenih područja na svijetu kada je u pitanju koronavirus. Postrojenja za preradu mesa postala su žarište novih slučajeva koronavirusa. S druge strane, svaki dan poremećaja u lancu opskrbe nije samo veliki gubitak za kompaniju, već i za ekonomiju. Stručnjaci već procjenjuju da bi se cijene svinjetine i govedine ove godine mogle povećati i do 20%.

Potreban je dodatni novac

Ali profesionalni vozači nisu bitni samo za kompanije u mesnoj industriji, već za gotovo sve njih.

Vozači kamiona u svim industrijama čine gotovo tri četvrtine nacionalnog teretnog prevoza “, izvještava portal. „Situacija u kojoj su vozači kamiona prestali sa radom na dva do tri dana zaustavit će punjenje hrane u trgovinama širom zemlje“.

Vlasnici preduzeća polako dolaze da to shvate. Osim Tysona, plaćanje dodatnog novca za vozače najavio je posljednjih dana Sutton Transport iz Wisconsina, s preko 400 zaposlenih. Dobit će bonus u iznosu od 500€ kao zahvalnost za njihov rad tokom pandemije , piše wbay.com.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime