U Austriji nedostaju mnogi vozači zbog zatvaranja granica u Mađarskoj. Oliver Wagner, generalni direktor Centralne asocijacije za špediciju i logistiku, zahtijeva da se mora pronaći rješenje.

Zbog zatvaranja granica u Mađarskoj, austrijskim špediterima masovno nedostaje vozača . To prijeti prekidom lanca opskrbe. Vlada mora što brže naći rješenje s najvišom razinom s Mađarskom, “u protivnom će se logistika urušiti”, upozorio je Oliver Wagner, direktor Centralnog udruženja za špediciju i logistiku, Austrijska tiskovna agencija.

45 kilometara prometnih gužvi nakon zatvaranja granice

Za ministra prometa Leonore Gewessler (Zeleni) situacija na mađarskoj granici u Austriji “nije tako prihvatljiva”. U međuvremenu su zabrane vožnje kamiona na tri granična prelaza prema Mađarskoj privremeno ukinute. Nakon što je mađarska granica prekinuta dan prije, u utorak, na graničnom prijelazu Nickelsdorf formiran je zaostatak do 45 kilometara. Srbima, Bugarima i Rumunjima bilo je dozvoljeno da tokom noći napuste Austriju. Noću bi također trebao biti izlazni hodnik.

Službe za dostavu imaju značajne kadrovske probleme, jer su mnogi vozači vozili kući preko vikenda i sada su u karanteni, rekao je Oliver Wagner u intervjuu agenciji APA.