Savezna vlada u Beču ukinula je neke iznimke za cestovni teretni saobraćaj u krizi Corone. Međutim, opuštanje vremena vožnje i dalje važi.

Austrija je odlučila postepeno normalizirati vrijeme vožnje i odmora za vozače kamiona, koji su do tada olakšali krizu u Coroni. Prema dekretu Ministarstva unutrašnjih poslova i rada, odredbe o periodu odmora iz Uredbe (EZ) br. 561/2006 ponovo se primjenjuju u cijeloj zemlji od 11. aprila 2020. godine. To znači da vozači kamiona sada moraju prestati raditi jedanaest sati dnevno (prethodno privremeno devet sati) i 45 sati sedmično (prethodno privremeno 24 sata). Moraju napraviti pauzu i nakon četiri i po sata (ranije privremeno nakon pet i po sati).

Prema austrijskom dekretu, kamionima je još uvijek dopušteno voziti vikendom, a iznimke od Corone i dalje vrijede za vožnju: dnevno vrijeme vožnje ne smije biti veće od 11 sati, a tjedno vrijeme vožnje ne smije biti veće od 60 sati. Ukupno vrijeme vožnje dvije sedmice zaredom ne bi trebalo prelaziti 100 sati, saopćeno je. Ovo novo pravilo iznimke primjenjuje se na domaći i međunarodni transport do 31. maja 2020.

Propisi su takođe u interesu vozača kamiona

Privremene izmjene su uvedene kako bi se osigurala opskrba svakodnevnom robom i medicinskim potrepštinama. “Preostali izuzeci potrebni su kako bi opskrba stanovništva i dalje nesmetano funkcionirala”, rekla je ministrica zaštite klime Leonore Gewessler. „Takođe su u interesu vozača kamiona. Ako, primjerice, imate dulje vrijeme stajanja na graničnim prijelazima, nakon toga možete voziti kući i spavati u vlastitom krevetu, umjesto u kamionu. “

Takođe pročitajte:

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime