ADAC Truck Service upozorava da se zbog visokih temperatura u Europi povećava rizik od pucanja guma i vozači kamiona trebaju biti oprezniji.

ADAC Truck Service upozorava na povećan rizik od nezgoda usljed eksplozija guma i drugih oštećenja topline. Služba za pomoć kaže da vozači kamiona moraju poduzeti mjere opreza u tom periodu, kada temperature u Evropi često prelaze 30 stepeni Celzijusa.

Ako se ove temperature održavaju dugo, mogu se naglo pojaviti pucanje guma, posebno nakon kontakta sa naletima asfalta. Opasnost je podjednako velika i na autocestama izgrađenim od betonskih ploča.

Stoga ADAC savjetuje svim vozačima da voze oprezno, da poštuju ograničenja brzine i da održavaju veću udaljenost od vozila ispred. Pravilan pritisak u gumama je takođe presudan. Solarno zračenje zagrijava asfalt do 60 stepeni Celzijusa, temperatura pri kojoj gume postaju mekše i izloženije habanju.

Ako pritisak nije tačan, postoji opasnost od eksplozije ili čak požara, upozorava ADAC Truck Service. Zbog toga vozači kamiona moraju provesti preventivne preglede rezervnih guma i točkova. Hladni pritisak se mora provjeriti i otkriti eventualna oštećenja i strana tijela.

Služba za pomoć takođe savjetuje vozačima da jedu lagano, da piju 3 litre tečnosti (ne baš hladne) na dan i da se dovoljno odmore. Isto tako, klima uređaj ne treba koristiti maksimalno, već na razliku od oko 6 stupnjeva od vanjske temperature. Uz to, prilikom izlaska iz kabine vozači trebaju nositi laganiju odjeću.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime