Tokom rasprave o paketu mobilnosti, neko je odlučio brojiti koliko ima lažnih transportnih kompanija u Europi. Ovo su takozvane “kompanije s poštanskim sandučićima”, koje su godinama identificirane kao jedan od glavnih problema industrije.

Ova vrsta aktivnosti sastoji se u iznajmljivanju adrese i registraciji kamiona na njoj. U zemlji nema uredskih radnika, poput dispečera ili špeditera. U stvari se ne vodi nijedna dokumentacija jer je sve kontrolirano iz inostranstva. Uzalud je i tražiti normalan ured, jer obično nekoliko ili desetak različitih kompanija posluje na jednoj adresi. Bilo je i priča sa firmama registriranim u blokovima, na najjeftinijim mogućim lokacijama.

Slovaci i Rumuni specijalizirali su se za organiziranje takvih “kompanija s poštanskim sandučićima”. Problem se u velikoj mjeri odnosi i na Bugarsku, kao izuzetno jeftinu zemlju. Imamo i problema, iako su mnoge kompanije u Poljskoj već otvorile svoje urede. Što je sa računicama spomenutim na početku? Prema proračunima Evropske komisije, širom Evrope bi trebalo biti oko 500 “sanduka”, a skala nepropisnog zapošljavanja vozača je i do 150.000. ljudi. Dakle, govorimo o cijeloj vojsci transportnih radnika koji igraju ogromnu ulogu u evropskoj ekonomiji.

Stoga je zanimljiviji odgovor na pitanje kako će industrija reagirati na najvažnije odredbe paketa mobilnosti . Da li će vozači zapravo početi da se vraćaju kući svake tri sedmice, od 20. avgusta ove godine? I hoće li kamioni zapravo početi pristizati u zemlje registracije od 20. februara 2022., barem jednom u osam sedmica?