Scania platooning – korak ka autonomnoj vožnji (VIDEO)

326

Zapadno od Stokholma, u hladno, ali svijetlo i sunčano jutro, četiri kamiona dolaze na neupotrebljenu pistu. Svi kamioni imaju vozače, ali ne voze svi vozači. Danas se pista koristi kao testna lokacija za ispitivanje poluautonomne vožnje.

U Scaniji veruju da će budućnost saobraćaja biti realnost, korištenjem višestrukih rešenja, a platooning, odnosno vožnja u konvoju može biti jedno od rješenja i jedan od najefikasnijih načina za optimizaciju logistike i tokova transporta.

Na ovom  testu, vozila se voze zajedno, u neprekinutoj koloni. Posmatraču izgleda da je jednostavno. Gunnar Tornmalm, šef automatizacije predrazvoja, objašnjava realnost situacije: „Prvo vozilo, je vodeće, a njegov vozač je jedini vozač koji vozi ‘ručno’“

Christoffer Norén, inženjer za razvoj i jedan od članova Tornmalmovog tima, sjedi u trećem kamionu: „Bilo je vrlo opušteno prepustiti kontrolu sistemu“

Sistem koristi bežičnu komunikaciju, tako da kamioni mogu na siguran i efikasan način pratiti vodeže vozilo, lidera, na bliskoj udaljenosti. Svi kamioni koji prate vodeći kamion imaju koristi od slipstreama

Tokom testiranja, kako bi se dalje pokazala robusna priroda sistema, Tornmalm vozi vozilo “uljez”. Ovo pokazuje kako se kamioni podešavaju kada automobil vozi između njih. Kamioni automatski stvaraju “prazninu” u koju se može “smjestiti” vozilo koje vozi, a onda kada to odlazi, ponovo se automatski primiču. Testovi kočenja se također sprovode, kako bi se pokazao efikasan odziv sistema, kada vodeće vozilo koči. Kada im se “saopšti” postupak kočenja, sljedeći kamioni odmah reaguju.

Tokom evaluacije, ova tehnologija se pokazala efikasnom. Ne samo da pomaže da četiri kamiona funkcionišu kao jedan, u stalnom poluautonomnom režimu, već pokazuju da su spremni da se suoče sa neplaniranim, stvarnim životnim, prilikama. Ovi testovi pokazuju koliko je sistem spreman za ispitivanje u javnosti. Svaki test ostvaruje korak bliže javnim cestama.

„Želim da vidim pilot testove u većoj meri, na javnim putevima, za tri godine“, kaže Tornmalm.

Stalni uspjeh i prednosti koje platooning može dovesti u logistiku, kao i ukupnu održivost sistema, snažno sugerišu da će ovaj sistem zaživjeti u potpunosti.

Scania razvija ovu tehnologiju već nekoliko godina, i dobro je pozicionirana na ovom polju autonomnog istraživanja i razvoja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.