Van Hool priprema prve električne autobuse za američko tržište

263

Van Hool, poznati belgijski proizvođač autobusa i inudstrijskih vozila će, u saradnji sa američkim proizvođačem baterija, pripremiti nove električno pokretane autobuse za američko tržište.

Prvi takav autobus CX45E će, u formi prototipa, biti konstruisan i proizveden u Van Hoolovom sjedištu u Koningshooiktu u Belgiji, zasnovan na troosovinskom modelu CX45, dok će pogonski sistem E2 pripremiti Proterra. Dalja, serijska proizvodnja ovih autobusa će se odvijati u Van Hoolovoj tvornici u Skopju u Makedoniji, gdje se inače proizvode modeli i CX35 i CX45 za američko tržište.

„Ovo ja kao ‘šlag na torti’, pošto proslavljamo tridesetogodišnjicu saradnje između Van Hoola i njegovog ekskluzivnog partnera ABC Bus Companies Inc. na sjevernoameričkom tržištu. Poslije svih ovih godina napornog rada, zaedno, uspjeli da stavimo Van Hool ‘na mapu’ u SAD-u. Danas preko 10.000 Van Hool autobusa vozi na sjevernoameričkim putevima, uključujući i veliki broj velikih kompanija u Silikonskoj dolini, koji organizuju usluge prevoza za svoje zaposlene, kao i mnoge druge kupce. Nakon što smo primili zahtjeve od većeg broja kupaca za potpuno električno pokretanim autobusima, mi smo u Van Hoolu pronašli rješenje, i ponosan što smo stvorili partnerstvo sa kompanijom Proterra“ rekao je Filip Van Hool, izvršni direktor Van Hoola., i dodaje: „Dizelski CX45 autobus je u međuvremenu postao referentni autobus na američkom tržištu. Uključivanje Proterre i njihovih baterija će autobuse serije CX dovesti na novi nivo, istovremeno pokazujući koliko brzo možemo odgovoriti na potrebe naših kupaca.“

„Ulazak na tržište električnih autobusa i elektrifikacija veće flote, zajedno sa Van Hoolom, predstavlja ključni prekretnicu za Proterru i za transportnu industriju.  Pošto smo dokazali našu EV tehnologiju, zadovoljstvo nam je da proširimo naš domet i pomognemo u drugim zahtjevnim komercijalnim aplikacijama u električnoj transportnoj industriji“ rekao je Ryan Popple, izvršni direktor Proterre.

„Odgovaramo na zahtjeve kupaca koji traže transportna rješenja sa nutom emisijom polutanata, sa željom da unaprijede okoliš, smanje operativne troškove, a zadrže transportni kapacitet, pouzdanost i sigurnost. Sa novom Van Hoolovom serijom CX E to je moguće“ rekao je Roman Cornell, izvršni diretor ABC-a.

Model CX45E će biti predstavljen prvi, a kasnije će biti predstavljen i kraći CX35E. Novi CX45E i CX35E, koji će koristit tehnologiju Proterra E2 tehnologiju, što podrazumijeva baterije kapaciteta 440 kWh (sa 12 godišnjom garancijom), elektromotor sa permanentnim magnetima snage 220 kW, te autonomiju veću od 300 km.

Prve isporuke ovakvih električnih autobusa, će biti realizirane kroz mrežu kompanije ABC, a očekuju se u prvoj polovini 2019. godine. Autobusai CX45E i CX35E će po dizajnu, svojim dimenzijama i putničkom kapacitetu biti istovjetni sa dizelskim modelima CX35 i CX45.

CX35E CX45E
Dužina 10.845 mm 13.895 mm
Širina 2.590 mm 2.590 mm
Visina 3.505 mm 3.505 mm
Međuosovinsko rastojanje 5.685 mm 7.735 mm
Putnički kapacitet 38 56

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.