Volvo Trucks poboljšava performanse i istovremeno smanjuje potrošnju goriva

434

edinstveni pogonski sklop kompanije Volvo Trucks sada je efikasniji nego ikada ranije. S najnovijom generacijom motora Euro VI i integrisanim pametnim mjenjačem Volvo I-Shift, kompanija Volvo Trucks poduzima još jedan korak na putu ka efikasnijem transportu.

„Kombinacija dobrih voznih svojstava s efikasnom potrošnjom goriva, puno je veće dostignuće od pojedinačne koncentracije na te značajke“, kaže Claes Nilsson, predsjednik i glavni izvršni direktor kompanije Volvo Trucks. „Kompanija Volvo Trucks je već ranije odlučila uspjeti na oba područja. Stoga sami nadziremo cijeli proces razvoja i proizvodnje pogonskog sklopa . Na taj način možemo osigurati optimalnu integraciju i komunikaciju između motora i sistema prenosa, te kontinuirano precizno ugađati hardver i softver kako bismo postigli najbolju ravnotežu između dobrih voznih svojstava i male potrošnje goriva.“

Integrisani pogonski sklop sastoji se od naprednog motora Euro VI i jedinstvenog mjenjača I-Shift kompanije Volvo. Taj je motor savršen primjer kako nekoliko malih koraka u napretku zajedno mogu donijeti veliko poboljšanje. Dvije najznačajnije novosti su povećan kompresioni odnos na verzijama D13 od 420 i 460 KS, te novi, optimizirani turbopunjač na varijantama od 500 i 540 KS.

440983

„Za mnoge naše kupce održavanje visoke prosječne brzine, važno je za uštedu vremena – a to je ono što može biti ključno za transportni zadatak. Isto tako važno je smanjiti troškove goriva. Ono što smo sad postigli jesu motor i mjenjač koji u potpunosti iskorištavaju kombinirani potencijal kako bi omogućili efikasniji transport“, kaže Mats Franzén, direktor proizvoda za komponente pogonskog sklopa – motora u kompaniji Volvo Trucks.

Količina goriva, koju mogu uštedjeti najnovija poboljšanja, ovise o specifikaciji kamiona i području primjene. Za Volvo FH koji vozi na dugim relacijama, potrošnja goriva može se smanjiti do 3 %. U teškim transportima, kao što je prevoz drvene građe, uštede mogu biti čak i veće ako se motor kombinira s nedavno uvedenim mjenjačem I-Shift s brzinama puzanja i funkcijom podizanja tandemske osovine koju je nedavno pedstavio Volvo Trucks, jedine podizne pogonske stražnje osovine.

Drugi važni faktori koji pomažu u uštedi goriva su aerodinamička poboljšanja kabine. Otpor zraka eksponencijalno se povećava u odnosu na brzinu. Dvostruko povećanje brzine, povećava otpor za  četiri puta, što značajno utieče na potrošnju goriva. „Kada radimo na poboljšanjima aerodinamičkih svojstava, važan je holistički pristup. Kako bismo otkrili mjere optimizacije koje najbolje koriste našim kupcima, pažljivo smo pregledali svaki detalj kamiona“, kaže Anders Tenstam, viši inženjer za razvoj aerodinamike.

440986

Kako bismo stvorili lakši protok zraka, Volvo Trucks je precizno prilagodio spojler prednjeg branika, ploče deflektora zraka, blatobrane i zavjesice za zaštitu od blata, kao i udubljenja za točkove. To su mali detalji koji u kombinaciji kupcima donose veću korist.

„Naši kupci neprestano zahtijevaju nova rješenja koja su istovremeno produktivnija i ekonomičnija. Kako bismo zadovoljili njihove potrebe, koncentrišemo se na stalno poboljšavanje voznih svojstava kamiona i istovremeno smanjenje potrošnje goriva“, kaže Claes Nilsson.

Novosti na području motora Euro VI (13-litarski, common rail):

– Common rail sistem na svim nivoima snage

– viši kompresioni odnos motora D13 sa 420 i 460 KS

– novi, optimizirani turbopunjač za motore D13 s 500 i 540 KS

– smanjenje unutarnjeg trenja zbog novih klipova i novo razvijenog koljenastog vratila s novim načinom zaptivanja

– ažuriran softver i upravljanje motorom

– manja masa motora

I-Shift je dostupan u tri verzije: I-Shift je pametni automatizirani mjenjač kompanije Volvo Trucks koji odabire odgovarajući stupanj prenosa uz precizno određivanje vremena promjene. Osim standardne verzije mjenjača I-Shift, koji je dostupan u varijantama za različite transportne primjene, postoje i I-Shift s dvostrukim kvačilom i I-Shift s brzinama puzanja. I-Shift s dvostrukim kvačilom je sistem prenosa snage koji omogućuje lako prebacivanje stepeni prenosa. Između prebacivanja zadržava se obrtni momenat, što I-Shift s dvostrukim kvačilom čini optimalnim za transportne zadatke s visokim zahtjevima u pogledu performansi, visokom prosječnom brzinom i čestim prebacivanjem stepeni prenosa. I-Shift sa stepenima prenosa za sporu vožnju razvijen je za teške uslove rada, a omogućuje kretanje iz mirovanja bruto kombinacije do 325 tona. Stepeni prenosa za puzanje također omogućuju iznimno sporu vožnju.

440987

Aerodinamička poboljšanja:

– spojler prednjeg branika posebno je projektovan za optimalno usklađivanje distribucije zraka ispod i uz stranice kamiona

– deflektori su prilagođeni tako da stvaraju bolji protok zraka između tegljača i prikolice

– blatobrani i zavjesice za zaštitu od blata osmišljeni su tako da zadrže svoju funkciju i istovremeno smanje otpor zraka

– udubljenja za točkove zatvorena su, kako bi se optimizirao protok zraka između točkova i branika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.