Mercedes-Benz Econic NGT

339

Mercedes-Benz je pripremio novi kamion Econic NGT (Natural Gas Technology), sa motorom na prirodni gas.

Naime, prirodni gas je kao gorivo pokazao brojna dobra svojstva; prije svega gas je jeftiniji u odnosu na dizel gorivo, manje zagađuje okolinu i stvara manje buke. Zbog toga su tako pokretani kamioni podobni za gradsku dostavu, ili za obavljanje brojnih komunalnih poslova u urbanim centrima i noću.

Jedan od takvih zadataka je odvoz smeća, što su prepoznale lokalne vlasti, te su za preduzeće AWS Abfallwirtschaft Stuttgart koje se upravo bavi takvim poslovima, naručile sedam novih kamiona Mercedes-Benz Econic NGT.

Ovi kamioni nose oznaku Euro VI M 936 G (natural gas), pokreću ih motori sa 6 cilindara, radne zapremine 7,7 l, sa 302 KS. Kamioni koriste troosovinsku šasiju sa upravljivom stražnjom osovinom i mešuosovinskim rastojanjem od 3.900 mm, što ostavlja dovoljno prostora za nadgradnju, a zdržava dobu manevarbilnost. Mjerenjm je ustanovljneo da buka koju stvaraju ne prelazi 78 dB (A), što znači da su u radu tihi i mogu se koristiti tokom noći. Ukupna dopuštena masa ovakvih kamiona je 26 tona, a maksimalna brzina 85 km/h.

Kako bi kamioni bili sposobni za cjelonoćni rad, opremeljni su rezervoarima zapremine 600 l, Još jedna prednost ovakvih kamiona je povećana nosivost, budući da izduavni sistem nije opterećen SCR sistemom za posttretman produkata sagorijavanja, uz emisiju CO2, manju za 23%

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.