Prošle sedmice, Tužilaštvo u Roterdamu zatražilo je zatvorsku kaznu za zaposlenog i 20.000 euro kazne za njegovu kompaniju za manipuliranje tahografima. Ovo je primjer činjenice da u zapadnim zemljama nema popuštanja prema ovoj vrsti kriminala.

6 mjeseci zatvora, uslovno, 240 sati rada u zajednici i 20.000 Euro kazne – takvu kaznu za holandskog prijevoznika i jednog od njegovih zaposlenih traži Rotterdamski tužilac. Kako su Holanđani zaslužili takvu štednju?

Tokom istrage pronađeno je nekoliko manipuliranih tahografa s priborom iz kamiona s manipuliranim tahografima u sjedištu kompanije. Pronađena je i oprema koja se može koristiti za manipulaciju tahografima – navodi tužilaštvo.

Manipulacija nije jedini grijeh na računu kompanije. Kompanija, pored transportnih aktivnosti, vodi i radionicu tahografa i ovlaštena je za kalibraciju ovih uređaja. Prije kalibracije mora se provesti takozvana provjera manipulacije i mora se zabilježiti u slučaju odstupanja. Tužilaštvo optužuje zaposlenog da je pogrešno popunio dokumentaciju i ozakonio manipulirane tahografe. 

Jedina svrha manipulacije tahografom je pogrešna registracija vremena vožnje i odmora vozača – naglašava tužilaštvo. Prema tužiocu, manipulirani uređaj također može uzrokovati kvar sigurnosnih sustava kamiona i predstavlja stvarnu prijetnju za sigurnost na cestama.

Presuda u ovom slučaju bit će donesena iduće sedmice. A podsjećamo da se nakon izmjene poljskog zakona koje su stupile na snagu 2019., miješanje u rad tahografa koji uzrokuje neispravnost brojača tretira kao teško krivično djelo. Pred njim je 5 godina zatvora. U Poljskoj inspektori ITD-a u takvim situacijama trebaju slučaj prijaviti organima za provođenje zakona. Stoga, osim mandata „krokodila“ i upravnog postupka za prijevoznika.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime